Zorunlu arabuluculuk ile ihtiyari arabuluculuk ve aralarındaki-arasındaki farklar
Bilindiği üzere Arabuluculuk iş ve işlemleri son birkaç yıl içerisinde mevzuat eksikliklerinin de giderilerek uygulanmasına yoğun bir şekilde başlanılan alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olarak hukuk sistemimizde yer almış bulunmaktadır. Tarafların iradeleri ile çözüm sağlayabilecekleri özel hukuk uyuşmazlıklarında ortaya çıkan arabuluculuk kurumunun kamu hukuku alanındaki yansıması ise ceza davalarındaki uzlaşma kurumudur.
İşbu yazıda arabuluculuk kurumunun zorunlu ve ihtiyari olarak arasındaki farklara değineceğim. Bu kapsamda;
Zorunlu arabuluculuk iş ve ticari uyuşmazlıklarda başka bir ifade ile iş davaları ile ticaret mahkemelerinde açılan davalarda zorunlu olarak başvuruluması gereken bir yol olup, bu hususta davaların açılmasından önce Adliyelerde yer alan Arabulculuk Merkezlerinde alınan arabulculuk başvuruları söz konusu olduğu takdirde bunlara zorunlu arabuluculuk tabiri kullanılmaktadır. Bunlar için Adliyelerde bulunan Arabuluculuk Merkezleri dışında doğrudan Arabulucuya başvurularak ihtiyari arabuluculuk yolu da kullanılarak bu süreç geçilebilir. İhtiyari arabuluculuk ile zorunlu arabuluculuk arasında bu durumda fark sadece başvuru yeri olarak farklılaşmakta ve zorunlu arabuluculukta Adliye Arabuluculuk Merkezindeki görevli tarafından veri girişi sağlanırken ihtiyaride ise veri girişi ilgili arabulucu tarafından gerçekleştirilmektedir. Her ikisinde de anlaşma halinde taraflar arabuluculuk ücretini karşılarken anlaşmama halinde arabuluculuk ücreti Devlet diğer bir ifade ile arabulucunun bağlı bulunduğu Savcılık tarafından karşılanmaktadır. Tabi ihtiyari arabuluculuk yolunda farklı olarak anlaşmama halinde sonrasında arabulucunun bu yola gidildiğini arabuluculuk merkezine yani Adliye arabuluculuk merkezine kaydettirmesi gerekmektedir. Bu kaydın sonrasında yapılmasının ücretin alınması hususundaki belirsizlik nedeniyle yapılması gereken her ihtiyari arabuluculukta öncelikle arabuluculuk merkezinde arabulucu belirleme tutanağı ile başvurup öncelikle kayıt yaptırıp sonrasında işlemlere devam etmek gerekiyor ancak uygulamada bu hususun ek işlem gerektirmesinden dolayı genelde arabulucu ücreti alamama riskine karşın arabuluculuk merkezine kayıt yaptırmadan işlemleri yapmaktadır.
Yukarıda belirtildiği gibi zorunlu arabuluculuk olan her durumda ihtiyari arabuluculuk faaliyeti yürütülebileceği gibi ihtiyari arabuluculuk alanının iş ve ticari uyuşmazlıklar dışında da yapılabiliyor olması ihtiyari arabuluculuğun zorunlu arabulucuktan daha fazla alana sirayet ettiği ve ihtiyari arabuluculuğun zorunlu arabuluculuğu da kapsayacak şekilde daha geniş bir alana yayıldığı sonucunu ortaya çıkarmaktadır.
İhtiyari arabulucukta taraflar arabulucuyu belirlebilirlerken zorunlu arabuluculuk faaliyetinde ise hangi arabulucunun uyuşmazlığın çözümünde yer alacağını belirleme imkanları bulunmamaktadır. Bu yönüyle de ihtiyari arabuluculuğun taraflar açısından daha fazla uzlaşmaya yakın sonuçlar doğurabildiğini ve genel olarak da gerçekten de özellikle kendi yaptığım faaliyetlerde yani arabuluculuk çözümlemelerinde de gözlemlediğim kadarıyla Yüzde yüzlere (%100) lara varan oranda anlaşmalar sağlanmaktadır.
Zorunlu arabuluculukta Adliyede bulunan Arabuluculuk merkezine gidilmesi sonrasında buradan saatler süren zaman sarfiyatı sonrasında atanan arabulucunun iletişime geçmesinin ve toplantı gününün belirlenerek taraflarca bunu kararlaştırması gibi haftalar süren zaman kaybı, yapılan toplantılar, gerçekleştirilen görüşmeler ile oldukça yüksek zaman kaybı ve maliyetler ortaya çıkarken ihtiyari arabuluculukta taraflar arabulucunun yanına gittikten sonra 5-10 dakika içerisinde uyuşmazlığı sonlandırabilmek imkanları mevcuttur.
Belirtilenler kapsamında genel olarak zorunlu arabuluculuk yerine ihtiyari arabuluculuk faaliyetinin tercih edilmesinin taraflar açısından zaman ve maliyet tasarrufları ile etkin bir sonuca ulaşmaları açısından çok faydalı ve kazançlı olduğunu rahatlıkla söyleyebilir.
Yorum Ekle