İŞ HUKUKUNDA ARABULUCULUK GÖRÜŞMELERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER / ÖNEMLİ HUSUSLAR
İŞ HUKUKUNDA ARABULUCULUK GÖRÜŞMELERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER / ÖNEMLİ HUSUSLAR
1. Arabuluculuk başvurusu sonrasında ilk toplantıya dahil olunmadığı takdirde yargılama giderleri ve ücreti vakeletten sorumluluk doğacağı için ilk toplantıya katınılması konusunda özen gösterip katılmak.
2. Arabuluculuk ücretinin anlaşmama halinde ilk iki saatinin Devlet bütçesinden karşılanacağı dikkate alınarak ilk iki saati aşan görüşmelerde anlaşmama halinde bu ücretin, anlaşma halinde ise Devlet tarafından belirlenen 280 TL’nin altında olmamak üzere anlaşılan meblağın %6 sının taraflarca eşit oranda %3 ve %3 olarak karşılanması gerektiği.
3. İşe iade uyuşmazlıklarında 1 aylık ve anlaşmama halinde ise 2 haftalık sürelerin geçirilmeden yargı merciine başvurulması gerekitiği.
4. Yargı merciileri tarafından henüz farklı kararlar verilmekle birlikte anlaşılan ve anlaşılmayan konuların tek tek yazılması gerektiği aksi halde müzakere edilmeyen hususlar hakkında açılan konularda arabuluculuk sürecinin yürütülmemiş olmasından kaynaklı bu hususlar ile ilgili kısmın mahkemece reddedilebileceği.
5. İşe iade konusunda anlaşılması halinde boşta geçen süre, işe başlatmama tazminatı ve işe başlama tarihinin yazılması.
6. İşverenlerin adi yazılı belge ile temsilci görevlendirebileceği ve bu temsilcinin işverenin çalışanı olması veya avukatı olması gerektiği.
7. Çalışanların temsilci tayininin sadece avukatlar yapabileceği ve avukatların bu hususta vekaletnamelerinde arabuluculuk görüşmelerine katılmaya ve sonuçlandırmaya ilişkin yetkilendirildiklerinin vekaletnamede yer alması gerekti.
8. Arabuluculuk sürecinde arabulucunun tutanakta ifade ettiği hususların ve yönetiminde yetkili olduğu göz önüne alınarak bu hususta aykırı talep ve zora sokma gibi durumların oluşturulması halinde ileride de aleyhe sonuçların ortaya çıkabileceği.
9. Arabulucunun her iki taraftan bağımsız ve tarafsız olarak zorunlu arabuluculuk kapsamında atandığının göz önüne alınarak Arabuluculuk görüşmelerinde Arabulucuya karşı ön yargılı yaklaşımlardan kaçınılarak görüşmelere dahil olunması gerektiği.
10. Arabulucu ile ilgili somut hukuka aykırılıkların tespit edilmesi durumunda bu hususta Arabulculuk Daire Başkanlığı nezdinde ihbar, şikayet ve başvuruların yapılabileceği ve etkin bir şekilde mağduriyetlerin giderilebileceği.
11. İl dışı olunması halinde telekonferans veya sair yollar dışında bizzat toplantıya katınılması gerektiğinin göz önüne alınması gerekeceği.
12. Arabulucuya başvuru konusunda verilen iletişim bilgilerinin doğru olmaması veya yanlış bilgilerin verilmesi halinde ileride Mahkeme aşamasında tekrardan arabuluculuğa başvuru konusunda yönlendirme yapılabileceğinin göz önüne alınarak mümkün mertebe dürüstlük kuralı çerçevesinde doğru iletişim bilgilerinin Arabuluculuk Merkezlerine verilmesi gerektiği.
Yorum Ekle